Den farlige freden

Skrevet . Publisert i Artikler

Innlegg fra NKPs søsterorganisasjon: Norge for Fred

Frasen om «La den som ønsker fred, forberede seg på krig», er fra den romerske militærhistorikeren Vegetius. Den fyller tenkningen til militarister verden over til tross for at opprustning og «preventive» kriger (Irak, Afghanistan, Libya, Sudan m.m.) aldri har ført til fred. USA, NATO, EU og Norge, har i alltid fnyst av kreftene i verden som tillot seg til å betvile sterkt amerikanske presidenters tro på våpenkappløpets fortjeneste for fred og samarbeid. I den mest aktive perioden for fredsbevegelsene i verden i 1960-1980  - i«den fredelige sameksistensens» periode - ble bevegelser og fredsaktivister, som temmet stormaktenes kapprustninger mistenkeliggjorte som «5. kolonister» og «kryptokommunister»De tjente Sovjets planer om «verdensherredømme». Seriøse fredsforkjempere og troverdige personligheter, journalister, jurister, politikere, samfunnsvitere, leger m.fl. ble av norske høyrekrefter og militære sett på som Bresjnevs «nyttige idioter». Striden om hvilken kurs USA, NATO, EU og Norge skal følge i utenrikspolitiske spørsmål er blitt mer intens, og motstanderne av nedrustning og et bedret forhold til bl.a. Russland, Kina, er blitt hyperaktive. Demonisering og hatpropaganda mot land som ikke godtar amerikansk «demokrati» og «verdier» har banet, og skal bane, veien for kriger og intervensjoner under dekket av kamp mot «terrorisme». Nå gjelder det «straff» mot Russlands anneksjon av Krim. Vi jubler ikke for anneksjonen, men har en smule forståelse for at tung militær innsirkling rundt Russland av USA i de siste 20 år har skapt motreaksjoner. For å lede oppmerksomheten bort fra betente innenrikspolitiske problemer i USA, vil man provosere fram kriser utenfor egne grenser og puster til sosiale, økonomiske, religiøse og kulturelle motsetninger i nøye utpekte, sårbare land. Årsakene til borgerkriger i Midtøsten der USA og NATO er aktive hvitvaskes. Vi har «motstandsgrupper» som Al Qaida, IS, Al Nusra i kjølvannet av Vestens militære aggresjon for å bringe «fred» og «demokrati» til Midøsten som ikke har bedt om det. USAs og EUs pengestøtte, militært personale og våpen til regjeringen i Kiev som fører krig mot egen befolkning kalles «fredsmisjon». Man ser med blindt øye på at president og milliardær, Porosjenko i Ukraina, dreper landsmenn i øst, men dirret av moralisme mot Hussein i Irak og Gaddafi i Libya.

Trakassering og stempling av fredsaktivister som Putins «nyttige idioter» er på gang fra Dagbladet, borgerlige partier –  anført av Venstre. De håner fagbevegelsens opprop mot Norges bidrag til krigsforberedelser. Norge er med i demoniseringen av Russland og økt opprustning i NATO. Går man utenfor den politiske «mainstream» i Norge skal det koste deg ære og forstand om du er uenig i propagandaen om at fred er forberedelse til krig. Fred er farlig.

Norge For Fred

 

 

 

Harald Ø. Reppesgaard ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ reppesgaard@runbox.no 
Mob. 92 02 07 93.

Utskrift