1. mai i Oslo

Skrevet . Publisert i Oslo og Akershus

EN FIN 1. MAI I OSLO

Solen tittet fram da Kampen Janitsjar Orkester for 70. året på rad marsjerte inn rundt NKPs minnebauta på Nordre Gravlundog stilte seg opp for anledningen pyntet med sitt emblem montert på de store blåserne. Folket strømmet til som de gjør like før, også under åpningen av dette 70. årets minnemarkering, behørig markert med egen parole for anledningen.
Konferansier Anders Myrhaug ønsket alle velkommen, minnet om jubileet og presenterte programmet.
Kampen Janitsjar stemte i med Ja vi elsker.

IMG_3714.JPG
Talen for dagen ble holdt av Adrian Larsen Steinbø, leder for Ungkommunistene i Norge, som poengterte viktigheten av kampen våre kamerater hadde gitt sitt liv for, og sammenhengen mellom deres kamp og den kampen vi også fører i dag mot imperialisme, fascisme og krig.
Han avsluttet med å lese opp navnene til våre falne kamerater, og la ned blomster på minnebautaen og ba om et minutt stillhet.
Tanja Bjarkøy framførte et gripende dikt av Rudolf Nilsen og la også ned blomster.
Jakob Thonander Glans leder for Ungkommunistene i Oslo og Akershus holdt ungdomsappellen, sa han var stolt og beæret over å ha fått oppdraget, og holdt en god og gripende appell og la ned blomster.

IMG_3760.JPG
Framføringene høstet applaus. (Se talen og Ungdomsappellen!)
Kampen Janitsjar avsluttet med Internasjonalen.
Konferansier overrakte takk og blomster til Kampens dirigent, og sa han håpet de ville komme igjen neste år, noe som ble bekreftet til stor applaus.
Forsamlingen forflyttet seg til Rudolf Nilsens grav hvor Tanja Bjarkøy framførte et dikt av Rudolf Nilsen og la ned blomster på hans grav, med et minutts stillhet. Anders takket Tanja og overrakte en blomsterbukett. Folk hygget seg i det fine været og praten gikk til alt var ryddet. Svært vellykket minnestund.IMG_3672.JPG

Talerne på LO i Oslos 1. mai arrangement på Youngstorget var allerede i gang, da NKP møtte opp med sine flotte paroler.
Ordensvaktene hadde store utfordringer med oppstillingen, og NKP måtte som tidligere ta styringa sjøl, for å komme inn i toget på rett sted med sin slående og kunstnerisk utformede paroler.
NKPs og UngKoms flagg vaiet midt på torget under talene, godt synlige på NRK og TV2 reportasjer. 25 startet opp da vi gikk ut fra torget men tilslutningen økte underveis, og ved innkomsten på torget var vi over 40.
Kl. 16 åpnet lokalene i Helgesensgate, med servering av grillmat, salat, og annet godt, god drikke , kaffe og muffins.
Cubas ambassadør Maria Esther Fiffe Cabreja og Charge d`affaires ved Den Bolivariske Republikken Venezuelas ambadssade Yudith Guerrero feiret dagen sammen med oss. Svend Haakon holdt en kort hilsningstale, og Mayo hilste dagen fra Cubaforeningen i Norge.
Stor innsats fra våre aktivister både under forberedelsene, gjennomføring og ryddingen etterpå. Mange medlemmer, sympatisører og venner feiret dagen sammen med oss i Helgesensgate 21.
Nok en vellykket 1. mai for kommunistene i Oslo

 IMG_3749.JPG

Svend Haakon JacobsenFoto Anders Myrhaug

 

 

Apell ved Jakob T. Glans

Kjære kamerater

Dette er det 71 året hvor vi holder markering for våre falne kamerater her på nordre gravlund. For meg er dette bare det andre året hvor jeg tar del i markeringen og det er meg en stor ære å få stå her og prate til dere på en dag som denne.

I dag er det første Mai kamerater. Denne dagen skal vi bruke til å feire hvem vi er og til å vise verden hva vi slåss for. Dette er vår dag og ingen kan ta den fra oss. Hele denne dagen og i enhver kamp jeg kjemper skal jeg holde minnet om kameratene som hviler her tett til mitt hjertet.

Fordi spør du meg finnes det ingen større helter enn menneskene som vi er her for å minnes i dag. Mennesker som ga sine liv til kampen om å skape en bedre verden. Mennesker som gjorde det høyeste nivået opprør imot alle som skulle komme i veien for dette målet.

Dette målet som disse kameratene kjempet så tappert for er det samme målet som vi kjemper for i dag. Målet om en verden uten undertrykking og en verden hvor vi alle virkelig kan ha de samme mulighetene. En verden hvor et mennesket ikke er verdt mer enn et annet basert på sosiale klasse, kjønn og hudfarge. En verden hvor ikke et menneske dør av sult imens et annet menneske brenner sine avlinger for å øke kornprisene. Vi har alt det vi trenger, det burde ikke være så vanskelig å få til?

Den verdenen vi lever i i dag er langt unna disse målene og ideene. Vi lever i et system som sørger for at disse målene ikke vil finne sted. Vi lever i det kapitalistiske systemet. Et system hvor alt handler om profitt. Et system hvor kvaliteten på et menneskeliv kan måles opp i hvor mye profitt individet genererer og hvor bra livet ditt kommer til å være kan i stor grad regnes utfra størrelsen på dine foreldres lommebok.

Fordi det finnes ingen mellomting. Så lenge kapitalismen forblir vil folket bli undertrykket av den. I dag kan vi vært andre år ta del i et såkalt demokratisk valg hvor vi kan stemme over hvem som skal bestemme over oss og om hvem som skal ta kontroll over livene våre. Og når disse menneskene er stemt frem velger de fritt å ta del i kriger og innføre nye lover og doktriner som går imot våre egentlige ønsker.

Kameratene som vi er her for å minnes ga sitt liv i kampen imot kapitalismen og fascismen. De to største faktorene til all verdens elendighet. Vi fortsetter å slåss den samme kampen i dag og vil for evig slåss helt til kapitalismen en dag blir avskaffet.

Disse menneskene har gjort mye for alle oss som står her. Uansett om vi er kommunister eller ikke har disse menneskene slåss for at akkurat vi skal få leve verdige liv og få si og mene hva vi vil.  Jeg vil for evig hylle dem og huske dem i en hver kamp jeg kjemper, og unne dem en ekstra tanke hver eneste 1 Mai så lenge jeg lever.

La oss hedre dem med et minutts stillhet.

Emneord: 1. mai, oslo, arbeiderklassens dag, markering, kampen janitsjar orkester

Utskrift