Lystvold avler også vold

Skrevet . Publisert i 2000

I noen TV-program i det siste er det blitt fokusert på film- og video-porno. De svenske sosialdemokratiske kvinnene er langt mer restriktive enn sine norske søstre, som gjerne ser nakne menn i aksjon, - og det kan sikkert være en harmløs inspirasjon.

Nå sier imidlertid og heldigvis de fleste at vold i forbindelse med sex er uakseptabelt, men hvorfor tas det ikke avstand fra all slags lystvold? Er det ikke også ille å akseptere visning av vold, der ofre påføres smerter og invaliditet for hele livet, når ikke kjønnsdrifter er med i spillet? Man sitter igjen med inntrykket at det ikke er sjølve volden, men heller seksualiteten man liker å diskutere i disse programmene.

At vold avler vold er det enighet om, og i Tyskland vil det i vår bli lagt fram et lovforslag som skal trygge barn en oppdragelse uten vold. Der har det hittil vært vanlig med voldsbruk mot ulydige barn, og hele 80% av foreldrene synes ørefiker er velegnede oppdragelsesmidler. Allikevel vil regjeringa forby det, og viser til undersøkelser som slår fast at barn som er blitt slått i oppveksten, sjøl bruker vold mot andre 2-3 ganger oftere enn barn som har fått en oppdragelse uten vold.

Hver eneste dag i året sprøytes rå lystvold inn på våre TV-skjærmer, og nær alt dette kommer fra USAs filmfabrikker. Så har jo også USA, trass sine dødstraffer, verdens fleste volds-forbrytere. Men trass det, er det få som våger å sette spørsmålstegn ved filmfabrikkenes rett, i de frie markedskreftenes navn, å profittere maksimalt på skadelige produkter.

Den kjente sovjetiske pedagogen Makarenko, klarte i tida etter revolusjonen, da det var tusener av heimløse barn som var blitt hardbarkede forbrytere, å gjøre disse til mønster-borgere uten å bruke den minste form for vold og avstraffelse. Kommunisten Makarenko tok tilnærmet i bruk Kristus` tese om å vende det andre kinnet til, noe som dessverre ikke er brukbart mot de mektige raffinerte svindlerne.

Undersøkelser har vist at også lystvold på TV har bidratt til reell vold. Dette bør bli et hastetema for Verdikommisjonen, og det er en grov forsømmelse, at NKP som har et alternativt livssyn, ikke har fått plass i denne tallmessig store kommisjonen.

Åge Fjeld,
NKP

Utskrift