2019

Norges Kommunistiske Parti støtter Chiles sosiale opprør!

«Det gjelder ikke 30 pesos – men 30 år med privatisering og ulikhet».

 Et enestående sosialt opprør med massive demonstrasjoner har spredd seg over hele Chile, med krav om en endelig løsning på nasjonens økonomiske og sosiale problemer. Presidenten har svart med å mobilisere 20000 militære tropper.
Media har rapportert (29.10.2019) om 42 døde, 121 savnede og mer enn 12 kvinner voldtatt som følge av politiets brutale undertrykkelse.
Hva president Pinera hittil har gjort er å skape polarisering og opphisselse i landet advarte president Barbara Figueroa i Arbeidernes Faglige Fellesorganisasjon (CUT), som er den mektigste faglige organisasjonen i Chile.
Store demonstrasjoner fant sted i Valparaiso region, og viktige motorveier ble blokkert i Araucania.
Tre tiår med neoliberale regjeringer har ført til at Chile som er et av landene i Latin-Amerika med høyest BNP er blitt et av landene med størst ulikhet.
1 % av befolkningen eier 30 % av inntektene, som plasserer landet blant de 15 med størst ulikhet i verden.
Rettighet til vann, som FN anerkjenner som en menneskerett, er privateid i Chile.
Nesten halvdelen av befolkningen er forgjeldet, selv studenter må oppta lån for å betale sin skolegang.
Demonstrantene krever grunnleggende sosialisering av Grunnloven, og at presidenten går av.
NKP uttrykker full solidarisk støtte til det Chilenske folkets opprør mot fascisten Pinochets neoliberale Grunnlov og alle dens usosiale lover og forordninger.
NKP oppfordrer alle progressive krefter til å uttrykke solidarisk støtte til det Chilenske folkets kamp for nasjonale sosiale og demokratiske framskritt og rettigheter.

Runa Evensen, leder                                    
Svend Haakon Jacobsen, Internasjonal sekretær
Norges Kommunistiske Parti

Utskrift E-post

Ekstreme holdninger er IKKE arbeiderklassens verdier!

Norges Kommunistiske Parti (NKP) har deltatt i spontandemonstrasjoner, så vel som planlagte motdemonstrasjoner mot høyrepopulistiske fascister i Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) og høyreekstreme nazister i Den nordiske motstandsbevegelsen de siste årene, sammen med veldig mange andre. Ekstreme holdninger er nemlig IKKE den norske arbeiderklassens verdier!

Folkehavet av motdemonstranter viser et bredt fellesskap for samhold, mangfold, solidaritet og fred, mot rasisme, hat og vold. Dette er fordi flertallet av befolkningen vet at farlig ideologi alltid vil finne grupper i befolkningen å hetse mot.
Drapet på Benjamin Hermansen, 22. juli på Utøya og angrep i moskeer er friskt i minnet. Nå kan også Koran-brenning i Kristiansand legges til den tragiske listen, noe justisminister Jøran Kallmyr (FrP) forsvarer. Slik blir Norges imperialistiske-høyre regjering ansvarlig for fremtidige fascistiske/nazistiske overgrep, fordi støtten og signalene regjeringen med dette gir, styrker den svarteste reaksjon og rasisme. Slik gjør regjeringen radikalisering til en reel trussel igjen.
Nazistene/fascistene generaliserer hetsen til den gjelder befolkningen generelt, og løgnen blir satt i system. Dette er deres metode og den har en hensikt. Historien har vist oss hva nazismen/fascismen kan føre med seg når den får makt over samfunnet med vold og massedrap, begrunnet i rasehat, klassehat og hat mot andres religion. Nazismen/fascismen er et terrorsystem og vil alltid trekke til seg kriminelle.
Etter 2. verdenskrig tok vi et oppgjør med denne oppfatningen og avviste den. Ytringsfriheten står høyt, men må aldri stå over den nasjonale friheten til alle mennesker som bor her. Derfor er der regler for ytringsfriheten. Hatefulle ytringer, uansett form, mot grupper i befolkningen er ikke akseptabelt. Politiet må IKKE tillate dette.
NKP gir sin fulle støtte til de våkne enkeltpersoner og folkemassene i inn -og utland som krever at nazistene/fascistene skal holde seg vekke og stoppes i å fremføre hatefulle ytringer. Samfunnet kan ikke lukke øynene for denne utviklingen og NKP oppfordrer alle til å delta aktivt i det tverrpolitiske samarbeidet mot nazismen/fascismen.

Runa Evensen, leder.
Stig Ødegaard, 1. sekretær.
Norges Kommunistiske Parti

Utskrift E-post

SOLIDARITET MED VENEZUELA

Tror Ine Eriksen Søreide (H) virkelig at Venezuela ønsker hjelp fra den norske regjeringen?

Den norske borgerlige regjeringen har støttet USA- og EU-imperialismens økonomiske sanksjoner, blokader og tokt. Dette forsterker de urimelige forholdene befolkninger lever i.

«Hjelpen» Søreide tilbyr vil være medvirkende til å jevne Venezuela med jorden, slik som skjedde i Syria. Ingen andre enn profitørene, som hittil har spent ben for Venezuelas utvikling, sikres.

Internasjonale valgobservatører har aldri hatt noe å utsette på de demokratiske valgene i Venezuela. 68 % har valgt Maduro. Til sammenligning vant Trump med 46 % av stemmene.

Norges Kommunistiske Parti (NKP) viser solidaritet med den lovlig valgte sosialistiske presidenten Nikolas Maduro. Vi støtter arbeiderklassen i alle land, og tar derfor også klar avstand fra imperialismens inngripen og oljejakt i Venezuela.

Hands off Venezuela!

Runa Evensen, leder.

Stig Ødegaard, 1.sekretær.

Norges Kommunistiske Parti

Utskrift E-post

Norges Kommunistiske Parti

 Bokmål -  Nynorsk -  Engelsk

Besøksadresse  Helgesensgate 21, Oslo
Kontaktskjema finner du her Distriktene finner du her
Postadresse Kiledalen 21, 4619 Mosby

Organisasjonsnr: 985 002 967 - Telefon: 994 51 476 (leder) - Kontonr: 7878 05 37247

ARBEIDERMAKT
MOT KAPITALMAKT!