Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

8. mars 2018 - fra taushet til klassekamp!

metoo.jpgOver hele landet deltar kvinner under ny hovedparole i år; «#Metoo – fra taushet til kvinnekamp». Den symboliserer kampanjen som har skapt rabalder dette året. Og godt er det. #Metoo setter søkelyset på omfanget av overgrep, voldtekt og seksuell trakassering, som begås mot kvinner i arbeiderklassen.
Menn med makt benytter sine posisjoner til egen nytelse. Historiene handler om kvinner som må utøve seksuelle tjenester for å skaffe seg jobb, lønnsforhøyelse og gode arbeidskontrakter. Historier viser at kvinner er menns «leketøy» også uten noen «gevinst». Dette får uansett negative konsekvenser for kvinner, som vi kan lese.
Selv om sakene som når pressen høres mange ut, blir det som med toppen av isfjellet; dette er ingenting mot den delen av isfjellet som ligger under havoverflaten; de menn som bruker kvinner uverdig og som vi kanskje aldri vil få høre historiene fra. Feminister krever holdningsendring nå – på alle plan. Flere ringvirkninger av kampanjen vil komme fremover. Det vi har lest om til nå er bare begynnelsen.
La oss ta et eksempel fra politikken. Kvinnen som bestemt hevder at hun ble voldtatt på landsmøtet i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) blant annet av nåværende Olje- og energiminister Terje Søviknes, står frem, nå 18 år etter, på grunn av #Metoo-bølgen.
Konsekvensene av overgrepene, mot den da 16 år gamle jenten og at saken den gang ble henlagt, ble livsvarige traumer for henne. Hun ble selvskader, rusavhengig og har slitt psykisk i alle disse årene. Søviknes har realisert seg selv i mellomtiden. I mine øyne har han mistet tillitt og troverdighet, og jeg mener at han må gå fra sin stilling i politikken.
Jeg håper kvinnen i Søviknes-saken i det minste får positivt svar på sin søknad om voldsoffererstatning. For av dette partiet, og i dette systemet, forventes ikke noe mer, for selv om det kommer fram at mange vet om hendelsene, praktiseres kollektiv hukommelsessvikt, støtte til overgriperen og lite handling. De driter i kvinneofferet. Norges finansminister Siv Jensen (Frp) mener at man «må bli ferdige med sånne ting og komme seg videre».
Til et kvinnesenter i Kristiansand kommer der inn en 82-år gammel dame, og forteller at hun ble voldtatt som 18-åring. Dette har hun aldri fortalt noen tidligere. Kvinner bærer på de negative opplevelsene livet ut.
Krisesenteret i Kristiansand deltar for første gang med egen parole i år, også de våger seg ut etter «Metoo-kampanjen med; «Kvinner er ikke menns leketøy». De vet, og ser hver dag hva dette handler om. Kvinner med voldsalarm kan ikke lenger holde kjeft og deltar nå aktivt i kvinnekampen.
NKPs parole «Stopp gjelds-, volds- og krigsspiralen» var gått synlig i toget gjennom Kristiansands gater på den internasjonale kvinnedagen, og i Arendal deltok NKP i markeringen for første gang på lenge. NKPs løpeseddel; «Likestilling kan ikke sikres i et system basert på skjevheter. For ekte likestilling må klasseforskjellene fjernes!», var synlig over det ganske land. Vel blåst 8. mars kamerater!