Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Det er mulig med både ulv og sau

De regionale rovviltnemndene har fattet vedtak om en samlet lisensfellingskvote på 47 ulver i Norge. Sist vinter var det ca. 65-68 ulver i Norge. Å utrydde 70 % av den norske ulvebefolkningen virker lite gjennomtenkt; Det er uforsvarlig naturforvaltning. Det vil hindre en levedyktig rovdyrbestand og øker risikoen for innavl. Denne beslutningen må reverseres.

Norges Kommunistiske Parti mener at de som driver i primærnæringer må sikres nødvendig trygghet og økonomi slik at næringene kan opprettholdes; Det handler også om bosettingen i distriktene og dette er en viktig del av vår distriktspolitikk.

Samtidig: Mennesket har ingen naturgitt rett til å utrydde andre arter. Det er vår plikt å sørge for at alle arter kan leve sammen. NKP går inn for et bestandsmål som sikrer en levedyktig bestand av gaupe, jerv, ulv og bjørn i Norge. Bestandsmål må vedtas i Stortinget.

Regjeringen foreslår en billig løsning; Og det handler kun om penger for regjeringen.

Ingen kan nekte for at det å beskytte sauebønder mot ulv er dyrt.

Vi må så klart bistå sauebønder med dyr i utmark, med større innsats på forebyggende tiltak og eventuell kompensasjonsordninger ved omstilling for husdyrbønder i utsatte områder; Inkludert erstatningsordninger for tap av dyr.

I tillegg til dette vil Norges Kommunistiske Parti foreslå forsøk på innføring av en statlig finansiert gjeterordning i de mest utsatte områdene.

Det vil også være mulig å redusere beitetiden i enkelte områder, så fremt ikke dette vil føre til økt import av kraftfor; Vi ønsker å øke andelen av norskprodusert fòr, også for å øke den reelle selvbergingsgraden som i dag er på 48 % (inkludert fisk), og kun på 42 % etter en korreksjon for forimport.

Geir Skavern,

Leder,

Fagligpolitisk utvalg,

Norges Kommunistiske Parti

 

Oppdatert: 20. september 2016